Økosamfundet Dyssekilde

Torup er kendt for sin Økolandsby med det officielle navn Økosamfundet Dyssekilde ØD, hvor navnet er hentet fra den kilde der også har givet navn (og vand) til Dyssekildegård og Dyssekilde station. Kilden er i dag en overdækket brønd nord for banen.
 

Selskabet bag ØD blev stiftet i 1986 og købte i 1987 Dyssekildegård, aftægtsboligen VILLARO samt 13 ha jord. 1990 blev de første huse bygget, og året efter flyttede de første beboere ind. Samtidig startede forældrene en børnehave i privat regi, som 1992 blev en officiel børnehave. Samme år var de første 6 lejeboligheder klar til indflytning, og yderligere 8 lejelejligheder blev bygget færdig, og endnu flere huse blev bygget. Der blev taget initiativ til oprettelsen af en lilleskole, som i dag er den velfungerende Halsnæs Lilleskole.


I dag bor her lige under 200 beboere i rækkehuse, selvbyggede huse og eksperimentelle huse bygget af genbrugsmaterialer. Alle er velkomne til at besøge den økologiske landsby og se ved selvsyn, hvordan livet kan leves økologisk og bæredygtigt. Ud over de specielle huse kan man også besøge flere kunstnere, helsekostbutikken Taraxacum, bageriet Kornsang og Café Torup - café og spiseri.

ØD byder hver år på mange spændende arrangementer bl.a. en økologisk musikfestival: Himmelstorm.

Fra april til oktober er der guidede rundvisninger i landsbyen hver anden lørdag i lige uger.

Se video om ØD her

 

 Læs meget mere på www.dyssekilde.dk